Maart 2018:

De eerste twee maanden van dit jaar stonden in het teken van loslaten, ziek worden en weer opknappen, nieuw ritme vinden door studie en andere werkuren.... en ga zo maar door! Dus ik KIJK UIT NAAR DE LENTE! En alles wat daarbij hoort. Lange dagen, meer energie, ander eetpatroon. Om mijn lijf te ondersteunen heb ik mijn voeding laten uittesten. Iets wat iedereen elk jaar wel een keer zou moeten doen. Want het geeft aan waar jouw lijf behoefte aan heeft. Of net niet. Dat mijn lijf koffie eigenlijk niet prettig vond voelde ik wel, als ik heeel eerlijk ben tenminste, maar leuk vond ik het niet toen ik hoorde van "stoppen daarmee!". Want ik ben een echte nespresso koffieleut. Gelukkig vind ik de chirochei koffie ook wel te doen..... dus ik hou het vol! 

HOe is dat voor jou? En jouw lijf? 


November 2017:

Hoe en wanneer communiceer je één van je grootste beslissingen wat je bedrijf betreft. Voor deze hersenbreker stond ik laatst toen ik besloten had om per 1 januari geen kookworkshops meer te organiseren in mijn lokatie in Urmond. Een moeilijke beslissing maar ik mis het ambulant werken ontzettend en merk na 7 jaar workshops te hebben gegeven dat ik het koken mis! Ik heb momenteel gewoonweg te weinig tijd om mijn studie af te ronden, mijn nieuwe ideeën uit te werken, creatief te koken en recepten te ontwikkelen. Ik ga niet helemaal stoppen met het geven van workshops. De lokatie Toon Hermanshuis in Maastricht blijft aan. Maar ik ga me hiernaast meer en meer richten op het coachen van mensen in de keuken. Hoe en wat ben ik nog aan het uitwerken, dus daarover later meer!1 oktober 2017:

Yes I did it! 4 volle weken volgehouden om dus geen dierlijke producten te eten. Soms wat het moeilijk en moest ik even slikken. Niet als iemand een stukje vlees zat te eten maar meer als iemand een stuk vlaai at, of roomboter. Ja, dan had ik het even moeilijk. Maar gek genoeg niet bij het bakken van het vlees of de vis voor mijn gezin. Die hebben overigens gedeeltelijk mee Vegan gegeten. Vooral de huisgemaakte falafel balletjes vonden de kids heerlijk. Of ik ermee doorga? Ja, gedeeltelijk. 90% Vegan en 10% dierlijk. En dat zal dan meer in de vorm van een stukje kaas of een eitje zijn en niet zozeer vlees of vis. 

Geïnspireerd? Ik hoop het wel want er is zoveel wat je wel mag eten en daar moet je ook de focus opleggen bij deze eetwijze. 


September 2017

Of ik mee wil doen met de Vegan challenge georganiseerd door Roos van Restaurant Rauw in Sittard en Simone van Biobites. Dat betekent een maand lang geen dierlijke producten. Geen klontje roomboter over mijn bief, geen eitje op zondagochtend, of een toefje slagroom..... tja...uh.... ik moest er even over nadenken want het is niet niks. Maar anderzijds, het is maar een maand! Kom op, dat moet toch lukken!!

Dus ik heb volmondig ja gezegd en op 1 september gaan we van start. En eigenlijk kan of mag of zal ik nog veel variatie eten. Alleen anders klaargemaakt. Dus wel een puree: maar dan aangemaakt met een plantaardige melk of met olijfolie (heel lekker!). Geen vlees maar veel bonen en peulvruchten en noten. En een wijntje in de weekenden mag ook gewoon.ppfff! Dat scheelt. 

Wat ik precies ga koken en eten dat lees je via mijn facebookpagina! En wie weet inspireer ik jou ook om het eens een maandje te proberen!

April 2017

Herkenbaar? Diepvries ligt vol:maar eigenlijk heb je geen idee waarmee, en met WAT!

Als ik iets over heb dan vries ik dat graag in, want tja..... verspilling is not done! Maar meer dan eens is het voorgekomen dat ik uiteindelijk toch spullen vanuit de vriezer weggegooid heb om verschillende redenen...
1.: ik heb GEEN IDEE meer welk soort vlees of vis in de plastic zak zit.
2: hoelang het er ligt???? Who knows?
3: de kwaliteit he....... ik heb toch altijd het gevoel dat deze minder is.

Na de laatste verkwisting afgelopen winter ben ik het anders gaan doen met mijn 6-lades! Want:
Ik heb alles goed gestickerd: ik weet nu wat erin zit en wanneer ik het ingevroren heb.
Heel veel zit in bakjes: zodat de vriezer sneller vol zit en ik dus "gedwongen"wordt om sneller iets uit de vriezer te nemen!

Ik vries nu ook onderstaande ingrediënten in: 

Sereh: ideaal uit de vriezer
Gember: altijd in huis zo vanuit de vriezer in mijn theeglas
Rode peper: heerlijk om te raspen. Ziet eruit als rode poedersuiker. 
Kant en klare gehaktballen: deze gebruik je veel sneller dan gehakt welke niet op smaak is!
Gamba's: ik koop ze al bevroren, ideaal als je een dagje geen vlees maar een snelle pasta of rijstschotel wil.
Stokbrood: zo kun je altijd een stukje brood serveren bij je soep.
Druiven: tip van mijn moeder: bevroren druif in je wijnglas zorgt ervoor dat je wijn lekker koel blijft maar dus niet waterig wordt van een ijsklontje.
Erwten: mijn oudste zoon is er gek op.
Spinazie: handig voor snelle maaltijd momenten.

Wees creatief: maar vooral ook eerlijk tegen jezelf. Want je kunt beter iets weggeven aan een ander dan iets invriezen en maanden later toch weggooien. Er is altijd wel iemand in je omgeving die blij is met jouw overgebleven pastasaus, of kip. 

MischaFebruari 2017

Zuiveringszout, wijnsteekbakpoeder, bakpoeder: Wanneer gebruik je wat?


In veel kookboeken lees je over bovenstaande chemische rijsmiddelen in baksels.
Om jou uit te leggen wanneer je wat gebruikt, waar wat inzit en welke je ook zelf kunt maken hieronder alle info in mijn column:

Zuiveringszout:

Ook wel bekend onder de volgende namen: natriumbicarbonaat, dubbelkoolzure soda, baksoda, baking soda of bicarb genoemd.....

Dit zout reageert op zure toevoegingen in je beslag. Vandaar dat je zure componenten moet toevoegen aan je baksel als je zuiveringszout gebruikt. Hierbij kun je denken aan citroensap, karnemelk, yoghurt, cranberies enz. 
Voeg het zout er op het allerlaatste moment pas aan toe! Want het werkt meteen. 

Met zuiveringszout kun je niet alleen goed bakken maar het werkt ook als poetsmiddel! Gebruik het om geurtjes uit de koelkast te verwijderen of om niet biologische groente of fruit mee te zuiveren.

Wijnsteenbakpoeder:

Oftewel cream of tartar of kaliumbitartraat......

Wijinsteen is het zure bestanddeel in bakpoeder. want bakpoeder bestaat uit zuiveringszout (basisch) en wijnsteenbakpoeder (zuur). Voeg een beetje extra wijnsteenbakpoeder toe aan scone-deeg en ze rijzen schitterend!  Ook is het een handig middel om toe te voegen aan geklopt eiwit. Op deze wijze krijg je een prachtige meringue.
Te koop bij de natuurvoedingswinkel.

Bakpoeder:

Is dus een mengsel van zuiveringszout en wijnsteenbakpoeder. Zo eenvoudig ligt het dus!
Het bakpoeder uit de supermarkt bevat meestal ook wat anti-klontermiddel en of maizena. Het is niet lang houdbaar. Dus indien het zakje langere tijd open ligt: weggooien!
Dit kun je testen door het bakpoeder in een glaasje met warm water te doen. Gaat het bruisen dan is het nog bruikbaar. Zo niet dan inderdaad nieuwe kopen.

Zelf bakpoeder maken kan heel makkelijk: voeg 2 delen wijnsteenpoeder en 1 deel zuiveringszout bij elkaar en je hebt bakpoeder. 

Veel bakplezier!


Mischa 


(bron: Home Baked / Yvette van Boven)